Aydın'da Gezilecek Yerler Listesi - Zehra Villas
Aydın'da Gezilecek Yerler Listesi
24.07.2023 13:10:00
0 Görüntüleme

Aydın'da Gezilecek Yerler Listesi

Aydın, kültürel açıdan Türkiye’nin en zengin kentlerinden biridir. Çok verimli toprakları olduğu için binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yaz turizmi açısından çok hareketli ve antik kentler açısından çok zengindir. Aydın gezilecek yerler açısından da oldukça zengin. 

 

aydın antik müze

Aydın'da Gezilecek Yerler 

Arapapıştı Kanyonu 

Aydın merkeze 95 km, Bozdoğan ilçesinde yer alıyor. İlçeden toplu taşıma araçları ile Bozdoğan ilçesine, ilçe de ise tabelaları takip ederek Arapapıştı Kanyonu’na ulaşabilirsiniz. 2017 yılında ziyaretçilere sunulmuştur. 

Zeus Mağarası 

Yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Merkeze 70 km mesafededir. Denizin tuzlu suyuyla mağaradaki tatlı suyun birleşmesi, her mevsimde 5 derecelik soğuklukta olmasına sebep oluyor. 

Altınkum Plajı 

Türkiye‘nin en meşhur plajlarından biri, il merkezine 100 km toplu taşıma araçları kullanılarak ulaşılabilir. İsmini sahilde ki altın renginde ki kumdan alıyor.

Didyma Antik Kenti 

İl merkezine 100 km mesafede toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanıyor. Aydın’da uzun yıllar boyunca birçok farklı medeniyet yaşamış ve birçok farklı antik kenti miras olarak bırakmış. Tek bir uygarlığın değil, birçok farklı uygarlıkların izlerini taşıyor. Geçen yıllar boyunca zarar görmüş olmasının yanı sıra etkileyiciliği ile günümüze ulaşmış. 

Yörük Ali Efe Evi Müzesi 

Yörük Ali Efe‘nin İzmir‘den dönene kadar yaşadığı evin müzeye çevrilmesi ile kapılarını ziyaretçilere açmış. İl merkezine 40 km mesafede. Yörük Ali Efe Müzesi, Kuva-i Milliye Komutanı olarak biliniyor. Vasiyetinde “ Halk iyidir, toprağı sever, toprağı seven, insan sever. Ben orada rahat ederim. ‘’ sözlerinden kaynaklı Yenipazar‘a defnedilen Yörük Ali Efe yaşadığı ev de müze haline getirilmiş. 

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı 

Dilek Yarımadası, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Aydın Kuşadası ilçesinde yer alıyor. Merkeze 100 km mesafede Anadolu’da yetişen tüm bitki çeşitlerinin bir çatıda toplandığı yer.  260'ın yakınında kış türü ve 804'ün yakınında bitki, 42 farklı sürüngen ve 28 farklı memeliye sahip olan 28 bin hektarlık bir alan bulunmaktadır. 

Afrodisias Antik Kenti 

İl merkezine 90 km mesafede olan Afrodisias Antik Kenti farklı devletlerin bulunduğu bir antik kenttir. Günümüze güzel bir şekilde ulaşabilen Afrodit Tapınağı, Sebastian Meclis Binası, tiyatro ve Dünya’nın en güzel korunan stadyumu bulunmakta. 

Tralleis Antik Kenti 

Tralleis Antik Kenti il merkezine yalnızca 1 km mesafede yer alıyor. Tralles‘in kelime anlamı halkın kentidir. Kestane Dağı‘nın yamaçlarına kurulan bu tarihi yer üç gözlü bir yapıdadır. Hamam, tiyatro ve stadyum gibi mekanları içermektedir. 

Millet Antik Kenti 

Yüzyıllar boyu bir ticaret merkezi olarak kullanılmış antik kent, il merkezine yaklaşık 100 km mesafededir.  Felsefe ve sanat alanlarında öne çıkan Milli Antik Kent M.S 1. yüzyılda inşa edilmiş. 15.000’lik tiyatronun yanı sıra Güney Agora, Faustina Hamamı ve Delphinion bulunuyor. 

Güvercin ada 

İl merkezine 55 km mesafede olan Güvercin adası son derece ilgi çekici bir yer. Deniz üzerinde bulunan küçük bir ada, surlar ile çevrili ve bir kale bulunmakta. 

Aydın Arkeoloji Müzesi 

2012 yılında hizmet vermeye başlamış. İl merkezine 3 km mesafede yer alıyor. Bodrum, giriş ve 1. kattan oluşuyor. Sergi salonu, çocuk atölyesi, çok amaçlı salon gibi yerlerden oluşuyor. Tarih meraklılarının muhakkak görmesi gereken bir yer.

Kurşunlu Manastırı

Kurşunlu Manastırı, il merkezine 60 km mesafede yer alıyor. Dikkat çekici bir tarihi yapı. 11. yüzyıla ait olduğu düşünülen Kurşunlu Manastırı Bizans Dönemi’nden kalma bir tarihi eser. 

Kadınlar Plajı 

İl merkezine 55 km mesafede doğal bir güzellik olmasının yanı sıra tarihi açıdan da çok önemli bir yer. Kadınlar Plajı, Osmanlı Dönemi‘nde yalnızca kadınların kullandığı bir plajdır ve ismini de buradan almaktadır. İnce kumdan oluşan muhteşem bir plajdır. 

Alabanda Antik Kenti

İl merkezine 35 km mesafede yer alıyor. Karia tipi tarihi yapıların sergilendiği antik kentte Hititlerden Romalılara kadar birçok medeniyetten izler taşımaktadır.  Bölgede yapılan kazı çalışmalarından çıkarılan kalıntılar da burada sergilenmektedir. 

 

aydın keşkeği

Aydın Kültürel Yemekleri

Yuvalama 

Kıyma, soğan, yumurta ve baharatların birleştiği yuvarlanarak önce tavada kızartılıp sonra tereyağı, su ve çeşitli baharatlar ile tencere pişirilir, üzerine yoğurtlu toz biberli sos eklenerek servis edilir. 

Keşkek 

Buğday, tavuk eti veya kuzu eti ve tereyağı ile yapılır. Üzerine tereyağı ve kırmızıbiber ile hazırlanan sos dökülerek servis edilir. Az malzeme ile çok lezzetin birleştiği bir lezzet.

Zeytinyağlı Börülce 

Kurusu ve tazesiyle fevkalade lezzetli, zeytinyağı ile buluşup sofraları şenlendiriyor. 

Çine Köftesi 

Her ilimizin olduğu gibi Aydın‘ın da Çine ilçesinde yapılan meşhur bir köftesi var. Ama meşhur olmasının veren köftelerden. Tahsin Işık‘ın bulunduğu ve hala yapılışını çok az kişinin bildiği bu köfteyi sadece Aydın’da birkaç lokantada afiyet ile yiyebilirsiniz.

Kırlı Kızartması 

Patlıcan, yeşilbiber, soğan, sarımsak ile yapılan zeytinyağı ile kızartılan sebze severlerin vazgeçilmezi soğuk ve yoğurtlu olarak tercih ediliyor.

Paşa Böreği 

Ana yemekler ile yarışan Paşa böreği aydının en meşhur lezzetlerinden birisi. El açması yufkaların et suları ile ıslatılarak dana kıyması üzerine konulup yetmezmiş gibi birde yoğurt ile süslenerek servis ediliyor.

Enginar Yemeği 

Enginar sapı, gövdesi ve yaprakları ile her yerini kullanılarak yapılan bir zeytinyağlı lezzet.

Çingene Pilavı 

Adı pilav ama içinde yok yok. Çökelek, domates, biber, salatalık, maydanoz, soğan, kekik ve zeytinyağı ile yapılan bir salata türü. 

Tahinli Pide 

Aydınlılar bilir birde memleketinde ancak bu kadar güzel olabilir. Aydın gezisine Söke, Nazilli, Yenipazar da bulunan pidecilere de uğramalarını tavsiye ederiz.

Turunç Reçeli 

Sokaklarda her yerde karşınıza çıkabilecek turunç ağaçlarından yapılan bir reçel inanılmaz lezzetli hatta bana göre tatlı, limon yerine salatalara da sıkılıyor. 

Kabak Tatlısı

Aydın’ın dillere destan meşhur kabak tatlısı ince ince kesilmiş ve özen ile pişirilmiş kabaklar ile yapılıyor. Üzerine ise bolca ceviz konuluyor. 

Kuru İncir Arası Ceviz 

Tazesi ayrı kurusu ayrı lezzetli Aydın incirini mutlaka deneyin. Yolunuz düşerse bol bol enerji alarak gezebilirsiniz bu sayede. 

 

Türkçe
Social Media
Favorilerim
    WhatsApp Destek!
    WHATSAPP
    ARA
    Müşteri Temsilcileri
    REZERVASYON OLUŞTUR
    Tarihler Müsait
    Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
    ₺ 0 x 7 Gece₺ 0
    • Konaklama Süresi0 Gece
    • Konaklama Tutarı-
    • Elektrik Ücreti-
    • Temizlik Ücreti-
    • Ön Ödeme₺ 0
    • Girişte Yapılacak₺ 0
    • Toplam₺ 0
    UYGUNLUK TAKVİMİ
    Müsait
    Dolu
    Ödeme Bekliyor
    Giriş-Çıkış